Elke werkdag bereikbaar op 033 433 72 17
25 oktober 2023 Nieuws

Machtigingen Belastingdienst

De belastingdienst geeft en de belastingdienst neemt op het gebied van machtigingen

In de samenwerking met de Belastingdienst zijn er veel spelregels en digitale communicatiemiddelen. Er zijn onlangs twee wijzigingen rond machtigingen geweest die we je uitleggen.

Machtiging bezwaar inkomstenbelasting

Een intermediair die de belastingzaken regelt via belastingdienst.nl, kan zich door de belastingplichtige laten machtigen via ‘DigiD Machtigen’. Sinds 1 september 2021 is het mogelijk om een doorlopende machtiging te registreren. Als je werkt met het indienen van aangiftes inkomstenbelasting voor klanten via ‘DigiD Machtigen’, dan is het mogelijk om via belastingdienst.nl namens de klant bezwaar te maken tegen de aanslag inkomstenbelasting.

Wijziging

Per 12 september 2023 geldt een machtiging voor het indienen van de aangifte niet meer automatisch voor het online indienen van een bezwaarschrift via belastingdienst.nl. De intermediair kan de status van een bezwaar ook niet meer bekijken. Daarvoor moet je apart een machtiging aanvragen. De machtiging kan via een papieren verklaring of via ‘DigiD Machtigen’ worden gegeven. Deze geldt dan wel gelijk voor alle jaren.

Kantoren die werken met commerciële aangiftesoftware, dienen bezwaren vaak nog op papier in (dat kan niet via de software). Het goede nieuws is dat daarvoor niets verandert. De papieren volmacht blijft. Hier wordt overigens niet altijd naar gevraagd, maar je moet de volmacht op verzoek van de Belastingdienst wel kunnen tonen. De gerechtelijke instanties vragen wel altijd naar de volmacht, maar geven bij ontbreken een termijn om deze alsnog in te dienen.

Intrekken machtiging

De belastingplichtige kan de intermediair machtigen om aanslagen, brieven en beslissingen van de Belastingdienst digitaal te ontvangen. Het was in het verleden lastig om voor een nieuwe (aangifte)klant machtigingen (SBA, SBT etc.) aan te vragen, omdat daarvoor eerst de machtiging van de oude intermediair ingetrokken moest zijn.

Wijziging

Sinds 1 augustus jl. kunnen klanten zelf machtigingen bekijken en intrekken via Logius.nl (Machtigingenregister Digipoort) via DigiD. Je ziet een overzicht welke organisatie machtigingen heeft en voor welk middel en jaar. De nieuwe intermediair kan via zijn eigen aangiftesoftware een machtiging aanvragen.

Serviceberichten Aanslag (SBA) voor oud-klanten

Heb je voor oud-klanten de machtigingen Serviceberichten Aanslag (SBA) ingetrokken? Dan kan het proces Massale Automatische Uitbreiding (MAU) je verrassen met een mededeling over een machtiging die voor verlenging in aanmerking komt. Die was mogelijk al in behandeling op het moment dat je de machtiging voor de vertrekkende klant introk. Lees het bericht van de Belastingdienst hierover: Aanslag 2024 oud-klanten

Modellen voor leden van Auxilium

In onze modellenbibliotheek staan modellen voor machtigingen.

  • Onder de zoekterm ‘volmacht’ staan modellen volmacht voor het indienen van beroep. Deze is makkelijk om te bouwen tot een volmacht voor indienen van bezwaar. Zorg dat je goede afspraken met je klant maakt, over of het komen tot een compromis met de Belastingdienst ook tot je volmacht behoort.
  • Onder de zoekterm ‘machtiging’ staan aangifte gerelateerde machtigingen. De meeste hiervan gaan tegenwoordig via de aangiftesoftware.