Elke werkdag bereikbaar op 033 433 72 17
24 mei 2023 Nieuws

Omzetten betalingskenmerk in aanslagnummer

Helpdeskvraag

Is er een alternatief voor het programma van de Belastingdienst waarbij met het betalingskenmerk het aanslagnummer kon worden bepaald?

Antwoord

De Belastingdienst heeft tot eind oktober 2022 een programma aangeboden waar je met een betalingskenmerk een aanslagnummer op kon zoeken. Dit is nu – vanwege privacywetgeving -niet meer mogelijk. Forum van Fiscale Dienstverleners vermeldt hierover het volgende: “De terugrekenfunctie is omwille van de privacywetgeving verwijderd van de internetsite van de Belastingdienst. Het betreft een AVG (Algemene verordening gegevensbescherming) kwestie”.

Alternatief?

Inmiddels zijn er verschillende aanbieders met een (betaald) alternatief. Er zijn gratis opties, maar de ervaring leert dat deze al snel overgaan naar een betaalde versie. Bovendien vragen wij ons af in hoeverre de privacy bij deze gratis alternatieven is geborgd. Vanuit Auxilium Adviesgroep bestaat er geen voorkeur voor een bepaald programma. Ons advies is om de algemene voorwaarden en het privacy statement van de gekozen tool zorgvuldig te beoordelen en in de AVG-risico inventarisatie mee te nemen.