Elke werkdag bereikbaar op 033 433 72 17
6 december 2023 Nieuws

ODV: oprenting ODV en berekening uitkering 2024

Mariëtte Elling CFP® RES Financieel planner

De oprenting over 2024 is 2,657%. Voor Auxilium-leden is het nieuwe ODV-Excelbestand – met de rente 2024 – beschikbaar in onze modellenbibliotheek (Rekenmodel ODV oprenten en uitkeren 2023-12: categorie: financiële planning/sub ODV). Je berekent hiermee de oprenting, de ODV-uitkeringen en de bedragen voor de jaarrekening. Op het laatste werkblad is een toelichting per werkblad gemaakt. Let op dat je het juiste werkblad gebruikt.

Achtergrondinformatie oprenting ODV

Uitstelfase

Is de ODV nog in de uitstelfase, dat is er keuze uit oprenting per omzettingsverjaardag (de dag waarop het pensioen is omgezet in een ODV) en oprenting per einde boekjaar (veelal einde kalenderjaar). Een eenmaal gekozen oprentingsmethode moet ook in de volgende uitsteljaren worden gevolgd.

Uitkeringsfase

Is de ODV in de uitkeringsfase, dan mag uitsluitend worden opgerent per uitkeringsverjaardag (de dag waarop de uitkeringen zijn ingegaan).

Let op: de ODV-uitkeringen veranderen jaarlijks vanaf de uitkeringsverjaardag op basis van de oprenting.

Algemeen

Is gekozen voor oprenting per omzettingsverjaardag of moet worden opgerent per uitkeringsverjaardag, dan bestrijkt de oprenting een periode die in twee kalenderjaren ligt. Er wordt dan eerst een gewogen gemiddelde rente berekend. In deze gevallen verschijnt in de jaarrekening een transitorische post betreffende de aan het boekjaar toe te rekenen rente, die buiten het ODV-saldo per einde boekjaar blijft.