Elke werkdag bereikbaar op 033 433 72 17
28 juni 2023 Nieuws

STAP-budget

Onze STAP-opleidingen en aanmeldprocedure
Auxilium Medewerker

De kans is groot dat 3 juli de laatste kans is om STAP-budget voor onze cursussen aan te vragen. De regels wijzigen vanaf september zie: STAP-budget info. Maandag 3 juli 10.00 uur opent het loket: vraag voor vrijdag 30 juni 14.00 uur jouw STAP-aanmeldingsbewijs bij ons aan.

Data STAP-aanvraagperiodes 2023

 • 17 maart 2023 t/m 30 april 2023 Geen mogelijkheid meer om subsidie aan te vragen. 
 • 1 mei 2023 t/m 2 juli 2023 Geen mogelijkheid meer om in te schrijven voor een opleiding.
 • 3 juli 2023 t/m 3 september 2023 Let op een STAP-aanmeldingsbewijs aanvragen kan tot en met vrijdag 30 juni 2023 16.00 uur.
 • 4 september 2023 t/m 31 oktober 2023 Let op: de kans is groot dat 3 juli de laatste kans is om STAP-budget voor onze cursussen aan te vragen. De regels wijzigen vanaf september zie: STAP-budget info.
 • 1 november 2023 t/m 31 december 2023 Let op: de kans is groot dat 3 juli de laatste kans is om STAP-budget voor onze cursussen  aan te vragen. De regels wijzigen vanaf september zie: STAP-budget info.

Let er bij de aanvraag wel op dat de startdatum van de opleiding valt in de periode die bij het betreffende tijdvak hoort.

STAP-tijdvakken 2023

Eerst mogelijke startdatum = 4 weken na aanvraag Uiterste startdatum = 3 maanden na einde
tijdvak
17 maart tot en met 30 april 28 maart 30 juli
1 mei tot en met 2 juli 29 mei 30 september
3 juli tot en met 3 september 31 juli 30 november
4 september tot en met 31 oktober 2 oktober 31 januari
1 november tot en met 31 december 29 november 31 maart

 

Welke opleidingen bieden wij aan met STAP-subsidie, en voor welke doelgroep?

De overheid heeft vorig jaar een scholing subsidiebudget van maximaal € 1.000 per jaar per persoon in het leven geroepen met de naam STAP. Dit staat voor Stimulering Arbeidsmarkt Positie. Dit budget is primair bedoeld om mensen de mogelijkheid te bieden voor om- en bijscholing een financiële bijdrage te ontvangen.

Wij constateren in de praktijk dat collega opleiders deze STAP-subsidie koppelen aan cursussen die bestemd zijn voor accountants in het kader van hun PE-portfolio. Wij zijn van mening dat het STAP budget hiervoor niet bedoeld is. Reden voor ons om niet voor ons gehele cursusaanbod een STAP-label aan te vragen, maar dit te doen voor cursussen die primair gericht zijn op werknemers die nog kunnen groeien in hun werkzaamheden.

Naar ons cursusaanbod met STAP-budget

Inschrijven 2023

 • Inschrijven? Schrijf in via onze website voor een STAP-opleiding en je ontvang jouw STAP-aanmeldingsbewijs. Let op: de STAP-opleiding moet minimaal 1 maand na de inschrijfdatum voor STAP-subsidie van start gaan. En de STAP-opleiding moet uiterlijk 3 maanden starten na de einddatum van de aanvraagperiode. Elke cursus en startdatum heeft een ander STAP-aanmeldingsbewijs.
 • Al subsidie ontvangen in 2022? In 2023 mag je weer STAP-subsidie aanvragen. De subsidieaanvraag telt per kalenderjaar.

Hoe schrijf je je in?

 • Je meldt je aan via de cursuspagina van Auxilium. Kies bij soort cursus: STAP. Vermeld bij de opmerkingen jouw volledige naam, privéadres, postcode, woonplaats en geboortedatum.
 • Je ontvangt direct na inschrijving op onze website automatisch een inschrijfbewijs. Let op: de STAP-opleiding moet minimaal 1 maand na de inschrijfdatum voor STAP-subsidie van start gaan. De STAP-opleiding moet uiterlijk 3 maanden starten na het aanvraagtijdvak. 
 • ​Daarna ontvang je van ons een STAP-aanmeldbewijs dat je nodig hebt bij de aanmelding op het STAP-portaal. Het inschrijven voor het STAP-budget biedt geen garantie op toekenning van de subsidie.
 • Log op de eerste dag van de aanvraagperiode om 09.00 uur in met DigiD in op het STAP-portaal van het UWV, selecteer in het scholingsregister de opleiding waarvoor je het STAP-budget wilt aanvragen. (Tip: zorg dat je vóór 10.00 uur al ingelogd bent en op ‘Aanvragen STAP-budget’ hebt geklikt. Je komt dan in de wachtrij. Tip: Gebruik voor de STAP-aanvraag een laptop of desktop. Dit omdat je ook een bestand moet uploaden en dat is lastig met een telefoon.)
 • Upload het STAP-aanmeldbewijs: dat is het bewijs van inschrijving dat je via ons heeft ontvangen. De aanvraag is nu ingediend.
 • ​Je krijgt vrijwel meteen een terugkoppeling van het UWV of de aanvraag in behandeling wordt genomen of is afgewezen. Wil je ons hierover per mail informeren?
 • Binnen maximaal 1 maand ontvang je van het UWV een definitief bericht of de aanvraag is goedgekeurd. Bij goedkeuring ontvangt ook Auxilium een bericht van het UWV.
 • ​Wij sturen na goedkeuring door UWV een bevestiging deelname met alle gegevens en je kunt starten met de gekozen opleiding!

Let op: de inschrijving is pas definitief als wij de goedkeuring van het UWV hebben ontvangen.

Afgewezen voor STAP-budget?

Is jouw STAP-aanvraag niet goedgekeurd door het UWV, dan kan je jouw deelname annuleren of alsnog deelnemen tegen eigen betaling of betaling via de werkgever.
Laat het ons direct weten,  anders komt de voorlopige inschrijving te vervallen en reserveren wij geen cursusplaats meer voor jou.

Wat is STAP-Budget?

De overheid wil met het STAP-budget de drempel verlagen voor werkenden en werkzoekenden om een opleiding, training of cursus te volgen. Het STAP-budget vervangt de fiscale aftrek van scholingskosten. In Nederland kunnen werkenden en werkzoekenden  jaarlijks een STAP-budget van maximaal €1000 aanvragen voor scholing en ontwikkeling. Dit gebeurt in 6 tijdvakken van 2 maanden, verdeeld over een kalenderjaar. Let op: de STAP-opleiding moet minimaal 1 maand na de inschrijfdatum voor STAP-subsidie van start gaan.

Wie komt in aanmerking voor STAP-budget?

Je werkt in loondienst, bent ondernemer of hebt momenteel geen werk. En je hebt nog niet eerder een STAP-budget ontvangen voor het lopende kalenderjaar.

Wat gebeurt er als je de scholing niet kan volgen of niet kan afronden?

Als je de scholing niet kan starten of kan afronden*, dan bestaat er geen recht op subsidie. Je dient dit zo snel mogelijk aan UWV en de opleider door te geven. Indien de subsidie vervalt, heeft de opleider het recht jou een factuur te sturen voor de gevolgde cursusdagen(en).

*) De scholing is afgerond als je de opleiding hebt voltooid met:

 • een diploma of certificaat
 • of een aanwezigheids- of deelnemingspercentage van ten minste 80%.

Het kabinet heeft besloten om het STAP-budget vanaf 2024 te beëindigen.

Vragen?

Bekijk de veel gestelde vragen op de website van het UWV. Vragen over het STAP-budget kan je alleen bij het UWV stellen. Auxilium is opleider voor het STAP-budget, wij kunnen jou helaas niet helpen bij de STAP-aanmeldingsprocedure.

Naar ons cursusaanbod met STAP-budget