Elke werkdag bereikbaar op 033 433 72 17
27 maart 2024 Nieuws

Tijdelijk werken in het buitenland en belasting betalen

Helpdeskvraag

Ik werk als zelfstandige en werk heel veel vanuit huis en online. Ik ben van plan om een half jaar naar Zuid-Europa te gaan. Ik kan daar vanuit mijn vakantiehuisje, dat ik al een aantal jaar bezit, gewoon op afstand mijn werk doen. Hoe zit dat belastingtechnisch?

Ons antwoord

Je bent belastingplichtig in het land waar je woont en waar je inkomen verdient. Je woonplaats wordt bepaald op grond van de feiten en omstandigheden. Als je voor een bepaalde tijd in een ander land verblijft, zonder dat je je sociale leven (definitief) verplaatst naar dat andere land, dan wijzigt je woonplaats niet. In Nederland blijf je dan binnenlands belastingplichtig en je moet ook je gehele inkomen in Nederland aangeven. Als je binnen een jaar vertrekt en weer terugkomt, blijf je voor het gehele jaar in Nederland belastingplichtig.

Of je in het andere land ook belasting moet betalen over de inkomsten die je daar als zelfstandige verdient, hangt af van de lokale wet- en regelgeving. Mocht het zo zijn dat je zowel in Nederland als in het andere land over dezelfde inkomsten belasting moet betalen, dan is er meestal een verdrag ter voorkoming van dubbele belasting van toepassing. Dit verdrag zorgt ervoor dat één van de twee landen niet mag heffen of een voorkoming van dubbele belasting moet verlenen.

Meer weten over ondernemen over de grens?