Elke werkdag bereikbaar op 033 433 72 17
11 april 2024 Nieuws

Werknemersparticipatie: binden en boeien van personeel

Ondernemers en ook accountantskantoren hebben moeite om de juiste medewerkers te vinden. En heb je ze dan gevonden, dan wil je ook graag dat ze blijven. Hoe kan je gemotiveerd personeel aan jouw kantoor verbinden?

Het verbinden en boeien kan door een positieve werkomgeving te creëren en beloningen en ontwikkelingsmogelijkheden te bieden. Maar ook waardering en erkenning tonen en medewerkers uitdagende taken en verantwoordelijkheden geven zijn belangrijk.

Werknemersparticipatie is een goed instrument om werknemers aan het bedrijf te binden. Bij een werknemersparticipatie kunnen werknemers profiteren van jaarlijkse resultaten en de waardeontwikkeling van het bedrijf. Opties op aandelen, uitgifte van certificaten van aandelen of winstafhankelijke bonussen zijn ook mogelijkheden. Soms kunnen werknemers ook bijdragen aan ondernemingsbeslissingen. Werknemersparticipaties verhogen in veel gevallen de betrokkenheid van werknemers.

Uit onderzoek van de ING blijkt dat twintigers minder zin hebben om partner te worden bij een accountantskantoor. Balans in werk en privé is voor deze generatie belangrijker. Uit onderzoek op LinkedIn lijkt de voorkeur te bestaan uit een participatiemodel, waarbij de medewerkers in de resultaten van de onderneming delen.

Voor de werkgever is het belangrijk dat de werknemersparticipatie niet leidt tot ongewenste fiscale en juridische gevolgen. Is het bijvoorbeeld de bedoeling dat de werknemer ook zeggenschap krijgt in het bedrijf? En op welk moment moet de werkgever loonbelasting inhouden en afdragen?

In het webinar werknemersparticipatie op 30 mei 2024 bespreekt Robin Reijnierse de verschillende manieren waarop de werknemer kan participeren. Daarbij worden de fiscale en juridische gevolgen van deze opties doorgenomen.  Heb je concrete casussen, dan kun je deze vooraf aan ons mailen.

Meer weten? Bekijk dan de volgende cursus: