De gedragsmatige aspecten van frauduleus handelen
Kennis is macht, door selectief informatie te delen kan je de controle over een (financiële) situatie vergroten. Fraudezaken worden dan ook gekenmerkt door het achterhouden van strafbare en gevoelige informatie. Welke zaken geven ruimte voor frauduleus gedrag, en hoe kan je de randvoorwaarden zo vormgeven dat de kans op fraude beperkt blijft? We weten inmiddels dat kennis van gedrag en gedragsbeïnvloeding minstens zo belangrijk is en dat focussen op kengetallen en big data niet meer voldoende is.
De gedragsmatige aspecten van frauduleus handelen, geheimhouding, risicoperceptie en compliance staan steeds meer in de schijnwerpers als aanvullende technieken van control. Het zijn tenslotte altijd mensen die besluiten tot geheimhouding of frauduleus handelen, kennis hebben van de psychologie van geheimhouding en fraude is dus cruciaal.
Onder begeleiding van gedragswetenschapper Andreas Wismeijer maken we in deze cursus kennis met de psychologie van geheimhouding en fraude.
Vanuit een wetenschappelijk-psychologische achtergrond belichten we de belangrijkste kenmerken van fraude. Zo worden op toegankelijke wijze de volgende onderwerpen besproken:
Dit alles wordt uitgelegd aan de hand van recente en aansprekende voorbeelden uit de financiële praktijk.
Tijdens de training gaan we aan de slag met de volgende leerdoelen:
Schrijf je hier in voor de De psychologie van fraude en geheimen cursus.