Elke werkdag bereikbaar op 033 433 72 17

Continuïteitsproblemen en de rol van accountants

In de huidige tijd is basiskennis van het insolventierecht (faillissementen) onmisbaar

Cursusinformatie

Alle handige informatie op een rijtje
Waar Leusden, Auxilium Adviesgroep
Wanneer 18 juni 2024
Tijd 09:00-13:15 uur
Prijs Leden: € 395 | Niet-leden: € 445

Het aantal faillissementen neemt toe. Grote winkelketens, maar ook bouwbedrijven, horeca en dienstverleners hebben het financieel zwaar. Corona heeft een lange nasleep (terugbetalen uitgestelde belastingschulden), maar de veranderde wereld met de economische gevolgen speelt een grotere rol. Misschien zitten jouw klanten nog niet in deze fase, maar ook jij kan te maken krijgen met klanten die failliet gaan. Jouw rol heeft twee kanten, het helpen van klanten in zwaar weer, maar ook ervoor zorgen dat de klant goed handelt als hij of zij wordt geconfronteerd met een faillissement van een afnemer/leverancier.

Door de steunmaatregelen van de overheid zijn veel faillissementen ‘uitgesteld’. Nu de leningen en belastingen terugbetaald moeten worden, loopt economisch Nederland tegen nieuwe uitdagingen aan. Door de energiecrisis, personeelstekorten, inflatie en inmiddels ook sterk oplopende rentes hebben ondernemers het zwaar. Samen met Niek Vinke, insolventie-advocaat (en tevens curator) en Remco van den Akker (Bijzonder Beheer Bank), bekijken we de diverse risico’s en scenario’s.

Ik verwacht dat continuïteitsproblematiek in de komende jaren een prominentere rol gaat spelen. Goed om nu handvatten te krijgen waarmee je de zaken voor cliënten nu goed kunt regelen, zodat je t.z.t. niet voor vervelende verrassingen komt te staan.

Wat is de huidige positie van de onderneming en in hoeverre is er een krachtig verdienmodel aanwezig? Is een doorstart wenselijk? Is een doorstart mogelijk door reorganisatie, verkoop activa of crediteurenakkoord? Of is een surseance of faillissement onvermijdelijk?

Verder behandelen we in deze cursus de obstakels die we tegen kunnen komen bij een onderneming met continuïteitsproblemen. Voorbeelden die van toepassing kunnen zijn op jouw klantsituatie, zoals RC verhoudingen, zekerheden, bestuurdersaansprakelijkheid en Pauliana. Of de status van de diverse schuldeisers bij een faillissement en de rol van de fiscus.

En welke risico’s loop je als accountant in dit proces? Met curator Niek Vinke bespreken we diverse casussen. Hoe te handelen op de diverse uitdagingen waarmee we te maken krijgen als de klant in zwaar weer zit.

In de huidige tijd is basiskennis van het insolventierecht onmisbaar. Het insolventierecht is niet exclusief terrein van curatoren en ondernemingsrechtprofessionals. Een faillissement treft vaak verschillende partijen en individuen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de werknemers, producenten, leveranciers en afnemers van een failliete onderneming. Maar ook de zogenaamde preferente schuldeisers zoals belastingdienst en UWV of cliënten die vallen onder de Wet schuldsanering natuurlijke personen (Wsnp).

Ook voor jou liggen er verschillende risico’s (aansprakelijkheden) op de loer, maar ook zeker kansen als je de mogelijkheden op tijd oppakt met jouw cliënt.

18-06-2024 Leusden, Auxilium Adviesgroep

Schrijf je nu in!

Schrijf je hier in voor de Continuïteitsproblemen en de rol van accountants cursus.

Gerelateerde cursussen